фото

фото

четвер, 6 листопада 2014 р.

Невидимі (симпатичні) чорнила (2)

    

              До складу термочутливих чорнил входять безбарвні або слабко забарвлені речовини, які переходять в забарвлені сполуки при нагріванні. 
              У багатьох випадках забарвлення з'являється в результаті взаємодії компонентів чорнила з папером. Чорнила наносяться на папір і висушуються при кімнатній температурі. 
              Зроблені ними написи і малюнки непомітні. Вони виявляються при нагріванні до 120 - 180 С, наприклад, якщо папір пропрасувати гарячою праскою, потримати її над полум'ям або сильно нагрітою електроплиткою. Залежно від характеру хімічного впливу на папір при прояві прихованого зображення, термочутливі чорнила можна розділити на 3 групи:

       2 група:




          Нейтральні чорнила.          


  При прояві прихованого зображення вони не роблять хімічного впливу на папір, а лише фарбують її продуктами свого розкладу.       
       До таких чорнил відносяться, наприклад:
  •              соки лимона, 
  •              ріпчастої цибулі,
  •              яблук, 
  •             а також молоко
  •             і сироватка крові.

               
  Органічні речовини, що входять до їх складу (кислоти, білки, вуглеводи і інші) при нагріванні до 150-180 ° С розкладаються з утворенням продуктів, забарвлених в кольори від жовтого до світло-коричневого.     



      
      При підборі і використанні термочутливих чорнила перших двох груп слід пам'ятати, що інтенсивність забарвлення проявленого зображення посилюється при збільшенні концентрації діючої речовини в чорнилі і температури прояву, яка, однак, не повинна перевищувати температуру розкладання папери.        
          Крім того, ці чорнила виявляються набагато краще при використанні паперу невисокої якості.






Немає коментарів:

Дописати коментар