фото

фото

суботу, 25 лютого 2017 р.

«Масляну гуляємо, весну зустрічаємо…»





24 лютого 2017 року в Меджибізькій об’єднаній територіальній громаді пройшли веселі проводи зими, пронизані очікуванням близького тепла і оновленням природи «Масляну гуляємо, весну зустрічаємо…». Це свято ще з часів Київської Русі стало передувати Великому посту, і залежало від його строків. Гуляли весь тиждень, починаючи з понеділка. У середу — славнозвісні тещині млинці, в п’ятницю — зяті запрошували мам на гостину, в суботу — посиденьки у невістки. Завершувалася Широка масляна Прощеною неділею, коли православні обмінювалися поцілунками і просили взаємного вибачення за скоєні гріхи. Навіть млинці — неодмінний атрибут свята — мають ритуальне значення: круглі, великі, гарячі, вони є символом сонця.

Ще на підступах до Державного історико-культурного заповідника «Межибіж» лунала бадьора музика, закликаючи людей на гуляння. Кожне село презентувало традиційні страви Масляного тижня, виставку декоративно-прикладного мистецтва , пригощали кожного млинцями з найрізноманітнішими начинками, варениками, солодощами. У центрі площі стояло й солом’яне опудало зими у вигляді дівчини в українському вбранні. Усі поспішали сфотографуватися з ним. Діти обережно брали Масляну за руку й позували, наче на ялинці біля Діда Мороза. П’ятирічний хлопчик навіть прочитав віршик про зустріч весни.
До присутніх з вітальним словом звернулись: секретар Меджибізької селищної ради Бацевич Валентина Борисівна, настоятель замкової Свято-Миколаївської церкви отець Петро та директор ДІКЗ «Межибіж» Погорілець Олег Григорович.
Не обійшлося на святкуванні й без курйозів, зима ніяк не хотіла прощатися із присутніми та пригощала їх своїми останніми опадами, та незважаючи на дощ та вітер, усім було тепло від щирих посмішок та жартів. Концерт просто неба, веселі пісні та завзяті артисти, зігріті видовищем і млинцями подоляни — і старі, і молоді — не соромилися витанцьовувати парами й по одному заповзятий народний хоровод. Під сценою не веселився хіба що найлінивіший. Масляна у громаді справді була широкою...
Масляничні звичаї своїх предків ми успадкували. Тепер залишилось їх зберегти і передати своїм дітям.
Каченюк А.С.
Спеціаліст відділу освіти, молоді і спорту, культури і туризму


 \







Немає коментарів:

Дописати коментар